Ciasto kawowe z bananami

Ciasto dla smakoszy kawy jak najbardziej na miejscu. Ale długo miejsca nie zagrzeje, bo rozpływa się w ustach i zadziwiająco szybko znika z lodówki. Chcecie się przekonać, zachęcamy, proste, smaczne, kawowe, bananowe. A do tego pięknie się prezentuje, zresztą oceńcie sami.


Składniki:

Ciasto:
    5 jajek
    1/2 szklanki  mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki ciemnego kakao
    3/4 szklanki cukru
    szczypta soli
Masa:
    250 g serka mascarpone
    330 ml śmietanki kremówki
    4 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kawy
    2 duże, dojrzałe banany
    3 łyżeczki żelatyny
    napar z kawy do nasączenia
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier , następnie dodać po jednym żółtku i wymieszać, dodać  mąkę z proszkiem  i kakao i dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na  tortownicy o wymiarach 32/36  cm wyłożonej  papierem do pieczenia. Piec w 180⁰ C przez około 20 minut. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na dwie części.
Kawę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, odstawić do wystygnięcia. Żelatynę rozpuścić, w wodzie, odstawić, żeby napęczniała. W tym czasie ubić serek z cukrem i śmietaną, kiedy masa ma już pożądaną konsystencję, dodać kawę i żelatynę, dokładnie wymieszać. Do masy dodać pokrojone w plasterki banany i dokładnie wymieszać.
Pierwszą część biszkoptu nasączyć nalewką kawową rozcieńczoną odrobiną wody. Wyłożyć masę, równo rozprowadzić. Przykryć drugą połową biszkoptu, nasączyć, posypać kakao lub polać polewą czekoladową. Wstawić do lodówki.








Komentarze

Popularne posty