Babeczki cytrynowe Przemka


Muffinki czy też babeczki cytrynowe zachwyciły cała pierwsza klasę, bo smaczne, pyszne, słodkie z lekką nutką kwaśności cytrynowej, no  po prostu niebo w gębie. Wyszły temu naszemu Przemkowi koncertowo, wyjdą i Wam, obiecujemy!!


Składniki:

Ciasto :
200 g masła
180 g cukru
4 jajka 
200 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80 ml soku z cytryny 

Krem:
250 g serka mascarpone
300 g słodkiej śmietany 30- 36%
3 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny



Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok. Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. Następnie dodać powoli sok z cytryny. (Masa może się zważyć, ale to nie szkodzi). Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę z proszkiem. Miksować krótko, tylko do połączenia się składników.
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Nałożyć do nich ciasta do ok. ¾ wysokości papilotki.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut, w temperaturze 180°C Pozostawić do ostygnięcia.
Zimny serek i zimną śmietanę przełożyć do miski i ubić przez chwilę na gęsty krem. Zmniejszyć obroty miksera na niskie i miksując krótko dodać cukier puder, a następnie wlać powoli sok z cytryny.
Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką  i udekorować babeczki.














Komentarze

Popularne posty