Aniołek



Dwa aniołki w niebie piszą list do siebie, piszą, piszą i rachują ile ciastek potrzebują… Jakoś tak to leciało chociaż z tymi ciastkami to może nie do końca ;). Ale to wpływ tego pysznego ciasta przywołującego dzieciństwo. Nasz aniołek z pewnością zasmakuje niejednemu małemu aniołkowi a i „diabełki” nim nie pogardzą. 

Składniki:

Ciasto:
2 jajka
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
500 gramów mąki pszennej
125 gramów masła
1 łyżeczka amoniaku

Krem:
3 jajka
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2 torebki cukru waniliowego
1 szklanka śmietany 18%
3 szklanki mleka
szklanka cukru
250 gramów masła
płatki migdałowe do dekoracji 



Jajka, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną ubić mikserem. Masło posiekać z mąką wymieszaną z amoniakiem i połączyć ze zmiksowaną masą. Otrzymane ciasto podzielić na 4 równe części. Każdy kawałek rozwałkować na blasze wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Każdy placek piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut.
Jajka zmiksować ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym. W rondlu, na małym ogniu zagotować mleko z cukrem i masłem. Mieszając, stopniowo dodać zmiksowane jajka. Chwilę podgotować, by nieco zgęstniało, stale mieszając. Gorącą masą przełożyć placki, zostawiając trochę do posmarowania wierzchu ciasta. Wierzch udekorować uprażonymi na suszej patelni płatkami migdałowymi. Przed podaniem schłodzić w lodówce. 
















Komentarze

Popularne posty