Mało tradycyjna sałatka jarzynowa



Sałatka jarzynowa kojarzy nam się z popularną kiedyś na imieninach jarzynówką z gotowanych ziemniaków, marchewki, pietruszki, kiszonych ogórków i zielonego groszku. Jedni ją uwielbiają do dziś, a drudzy szczerze nienawidzą. Nasza nowocześniejsza sałatka jarzynowa z pewnością podpasuje tym drugim, już to wypróbowaliśmy na naszej jednej sorce ;)



Składniki:


200 g młodych ziemniaków
3 łyżki oleju
1 nieduża cukinia
200 g fasolki szparagowej
pęczek szczypiorku
1 mała sałata

Sos:
2 jaja 
2 łyżki śmietanki
2 łyżki oleju
2 łyżki białego octu winnego
sól
pieprz
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanej bazylii


Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach. Obrać jeszcze gorące i pokroić w plasterki. Polać jedna łyżką oleju i pozostawić do wystygnięcia. Cukinię pokroić w plasterki, wrzucić do garnuszka z niewielka ilością osolonego wrzątku, przykryć i gotować 10 minut. Odcedzić skropić łyżką oleju. Fasolkę pociąć na kawałki, gotować przez 10 minut, odcedzić i skropić odrobina oleju. Szczypiorek posiekać. Liście sałaty porwać na małe kawałki, i wrzucić do salaterki. Na sałatę położyć ziemniaki, następnie cukinię, fasolkę i szczypiorek. 
Jaja ugotować i wyjąć żółtka. Żółtka rozetrzeć ze śmietanką a następnie z olejem. Gdy wszystko będzie dobrze wymieszane , powoli dodawać ocet nie przestając ucierać. Sos doprawić do smaku sola i pieprzem i wsypać do niego posiekane zioła. Sałatkę zalać sosem. Wymieszać przed samym podaniem. 

















Komentarze

Popularne posty