Kruche ciasto jaglano-owocowe


Ciasto ekspresem zrobione i równie szybko pochłonięte. Do takich ciast mamy talent..., w obie strony. Warto wykorzystać dostępne owoce sezonowe, nie muszą być koniecznie śliwki i jabłka, polecamy również truskawki, borówki, maliny i całą masę innych. 


Składniki:

2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru trzcinowego
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka płatków jaglanych 
200 g masła
1 jajo
3 szklanki pokrojonych jabłek i śliwek
1/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżka płatków jaglanych

Mąkę, cukier, sól, płatki wymieszać w miseczce, dodać pokrojone masło, delikatnie rozetrzeć w palcach, dodać jajo i ponownie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 wyłożyć papierem do pieczenia, przesypać 2/3 części powstałej kruszonki. Jabłka i śliwki pokroić w ósemki, wymieszać z cukrem i łyżką płatków jaglanych, wyłożyć na kruszonkę, przysypać pozostałą 1/3 kruszonki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 50 minut, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.









Komentarze

Popularne posty