Spaghetti z pomidorami i krewetkami


Makaron nie musi być nudny i zawsze z sosem bolognese czy carbonara. Prezentujemy Państwu pyszny sos do makaronu ze świeżych pomidorków, świeżych lub mrożonych krewetek i kilku dodatków znajdujących się w każdej kuchni. Naprawdę warto spróbować.


Składniki:

500 g makaronu spaghetti
500 g pomidorków koktajlowych
500 g obranych mrożonych krewetek
4 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
1 pęczek natki pietruszki
200 ml białego wytrawnego wina
50 ml czerwonego słodkiego wina
sól


Krewetki rozmrozić, wykładając je na noc z zamrażarki do lodówki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekany czosnek i posiekaną natkę pietruszki, dusić około 1 minuty. Wlać wytrawne i słodkie wino, włożyć pokrojone na połówki pomidorki, trzymać na mocnym ogniu, aż sos częściowo odparuje i zgęstnieje, a pomidorki się pomarszczą. Pod sam koniec dodać krewetki, (jeśli mamy surowe to nieco wcześniej), trzymać na ogniu jeszcze 2-3 minuty, aż będą lekko różowe. Doprawić do smaku. Wymieszać przed podaniem z ugotowanym al dente i makaronem.










Komentarze

Popularne posty