Sernik kawowo-czekoladowy
Jak już wiecie są wśród nas miłośnicy serników i serniczków, ale również kawosze. Zatem dziś propozycja dwa w jednym - sernik czekoladowo-kawowy. Delikatny i wilgotny, niemal rozpływa się w ustach. A jego smak mogą dopełnić kwaskowate maliny bądź jeżyny czy borówki.
500 g twarogu sernikowego
150 ml śmietany 30%
3 jajka
100 g ksylitolu
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
40 g posiekanej gorzkiej czekolady
1 budyń czekoladowy
Wszystkie składniki zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia. Wylać do formy o średnicy 20 cm. Piec z parą wodną 1 h w temp 160℃ przez pierwsze 30 min a następnie zmniejsz do 150 st. Wyłączyć i zostawić w zamkniętym piekarniku na 15 min a następnie wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Składniki na sernik wyciągnąć ok. 2h przed zrobieniem aby miały temp. pokojową.
Komentarze
Prześlij komentarz