Włoskie cannoli z kremem serowo-śmietanowym
Składniki:
Ciasto:
425 g mąki pszennej tortowej
35 g cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
2 średnie jajka
120 g masła
125 ml białego wytrawnego wina
Krem:
ok. 500 g ricotty
ok. 2 szkl. śmietanki kremówki
cukier - do smaku
skórka otarta z jednej cytryny
ok. 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
ew. 100 g startej gorzkiej czekolady
Dekoracja:
ok. 50 g niesolonych pistacji
trochę cukru pudru do oprószenia
olej roślinny do smażenia
Ciasto:
425 g mąki pszennej tortowej
35 g cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
2 średnie jajka
120 g masła
125 ml białego wytrawnego wina
Krem:
ok. 500 g ricotty
ok. 2 szkl. śmietanki kremówki
cukier - do smaku
skórka otarta z jednej cytryny
ok. 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
ew. 100 g startej gorzkiej czekolady
Dekoracja:
ok. 50 g niesolonych pistacji
trochę cukru pudru do oprószenia
olej roślinny do smażenia
Mąkę przesiać do miski razem z solą i cukrem pudrem. Dodać kawałki zimnego masła i rozetrzeć rękami aż powstał jakby mokry piasek - tłuszcz ma być wtarty z mąkę. Jajka wybić do kubka i roztrzepać dolewając wino. Następnie tę mieszankę wlać do miski z masą mączną maślaną. Zagnieść i wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. pół godziny.
Schłodzone ciasto podzielić na 4 części. Kolejno każdą rozwałkowywać cienko na placek grubości mniej więcej 2 mm. Metalową obręczą wycinać kółeczka śr. 7 cm. Owijać je wokół metalowych foremek. Brzeg zachodzący na przeciwległy smarować białkiem i bardzo dokładnie dociskać. To ważne bo jeśli zrobi się to niestarannie to rurki rozkleją się podczas smażenia.
Rurki z ciastem wkładać do rondla z mocno rozgrzanym tłuszczem. Smażyć aż nabiorą mocno rumianego koloru. Trzeba je czasami przytrzymać szczypcami żeby nie wypływały i równo się zezłociły. Usmażone wyjąć na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi i ostrożnie usuwać foremki. Kiedy foremki lekko przestygną nawijać na nie kolejne kółka i smażyć następne porcje rurek.
Ricottę przełożyć do miski, dodać jakieś 5-6 łyżek cukru pudru, skórkę z cytryny i cynamon i drobno posiekaną czekoladę. Mocno schłodzoną śmietankę ubić w drugiej misce na sztywno a następnie połączyć z serkiem. Wymieszać delikatnie.
Kremem napełnić rurki za pomocą rękawa cukierniczego. Końce posypać posiekanymi pistacjami a całe ciastka oprószyć odrobiną cukru pudru.
Komentarze
Prześlij komentarz