Malinowy mazurek
Mazurki to wielkanocne ciasta, które nie oszukujmy się, nie są zbyt popularne, dlatego próbujemy je odczarować. I uważamy, że nam się udało. Spójrzcie tylko jak ten się prezentuje, bo o smaku to możecie pomarzyć :) Ale uwierzcie nam na słowo, że jest obłędny, krem malinowy jest i czekoladowy i lekko kwaskowy, no po prostu szał i obłęd.
Spód:
150g mąki pszennej
50g mąki migdałowej
25 g cukru pudru
5g cukru waniliowego
100g masła
1 jajko
Krem malinowy:
200g mrożonych malin
2 łyżeczki żelatyny
200 ml śmietanki 30%
100g białej czekolady
Dodatkowo:
Ulubiona konfitura
biała czekolada, płatki migdałów, jajeczka czekoladowe
Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść. Odstawić do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkować, wylepić formę (35x11 cm), nakłuć widelcem, wyłożyć obciążenie (np. suchą fasolę) i piec w 180C przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i piec jeszcze 15-20 minut. Ostudzić.
Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Maliny przełożyć do garnuszka z odrobiną wody i podgrzewać. Przetrzeć przez sito, żeby pozbyć się nadmiaru pestek. Dodać żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. W rondelku podgrzać śmietankę. Gorącą śmietanką zalać białą czekoladę połamaną na kawałki. Kiedy się rozpuści, dodać maliny z żelatyną. Wszystko dokładnie wymieszać i lekko ostudzić (masa powinna zgęstnieć).
Upieczony spód posmarować konfiturą, a następnie wylać malinowo - czekoladową masę. Włożyć do lodówki, aby stężała. Dowolnie udekorować.
Komentarze
Prześlij komentarz