Babka tiramisu
Babka z kawką i do kawki, takie połączenia bardzo lubimy. Nasza babka wyszła puszysta i lekko wilgotna. Będzie idealna oczywiście na święta ale równie dobrze można ją robić przez cały rok. Może mieś kształt tradycyjnej babki ale nic się nie stanie gdy upieczecie ją w keksówce czy tortownicy.
Składniki:
250 g mascarpone
200 g cukru
3 jajka
50 ml oleju słonecznikowego
250 g mąki
16 g proszku do pieczenia
10 g gorzkiego kakao
15 g zaparzonego espresso
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku
Mascarpone zmiksować z cukrem. Dodawać kolejno po jednym jajku, nadal ubijając. Wlać olej, krótko zmiksować. Dodać mąkę , proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Masę podzielić na 3 części. Pierwszą zostawić białą. Do drugiej dodać ostudzone espresso i kawę rozpuszczalną, do trzeciej kakao.
Foremkę wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć część z kakao, wyrównać. Przełożyć część białą, wyrównać. Na wierzch przełożyć część kawową, wyrównać. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (góra-dół) przez ok 30-35 minut, do suchego patyczka. Przestudzić i udekorować cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz