Mazurek makowy z masłem orzechowym
Składniki:
200 g masła plus 1 łyżka
80 g cukru
2 żółtka
220 g mąki
30 g mąki ziemniaczanej
300 g masy makowej.
5 łyżek masła orzechowego
100 g gorzkiej czekolady
migdały lub orzechy do dekoracji
Masło posiekać, dodać cukier, żółtka i oba rodzaje mąki, zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, schłodzić ją w lodówce przez 30 minut.
Ciasto rozwałkować i wylepić okrągłą formę (o średnicy ok.23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, formując niewysoki rant, ponakłuwać ciasto widelcem i nałożyć masę makową. Piec przez 40 minut w temperaturze 190 stopni, wystudzić. Na wystudzone ciasto wyłożyć masło orzechowe i rozprowadzić je równomiernie.
Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do rondelka. Dodać masło i podgrzewać na wolnym ogniu często mieszając, aż czekolada się rozpuści. Ciasto polać czekoladą i udekorować migdałami.
Komentarze
Prześlij komentarz