Kokosowe jajeczka (ule)
Kto już zrobi z dzieciakami pisanki i będzie miał jeszcze pokłady cierpliwości, polecamy ciasteczka kokosowe z kajmakowym nadzieniem. U nas są w kształcie jajeczek i kurczaczków, ale Wy możecie zrobić taki kształt jaką foremką dysponujecie.
200g wiórek kokosowych
160g cukru pudru
80g miękkiego masła
3 łyżki mleka skondensowanego
2 łyżki spirytusu
2 łyżki likieru kokosowego
Dodatkowo:
masa kajmakowa
andruty lub oblaty
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać wiórki kokosowe i zmiksować. Dodać mleko skondensowane, spirytus i rum – wszystko dokładnie zmiksować. Masa jest gotowa do wylepiania jajeczek, kurczaczków lub uli, w zależności jakimi foremkami dysponujecie Przy wylepianiu uli masą kokosową, najlepiej po każdym wylepionym ulu, zamoczyć foremkę w wodzie i otrzepać z nadmiaru wody. Wypełniać je masą kajmakową i ustawiać na kółeczkach z andrutów.
Komentarze
Prześlij komentarz