Drożdżowy placek z jabłkami
Kiedyś w domach naszych babć i prababć zawsze w sobotę pachniało ciepłym drożdżowym ciastem. Czekało się tylko kiedy wystygnie by zjeść je ze szklanką świeżego mleka. Drożdżowy placek z jabłkami to taka namiastka dzieciństwa i ciepła babcinego domu.
200 g mąki
350 ml mleka
30 g drożdży
180 g cukru
1 szczypta soli
2 żółtka
4 łyżki oleju
1 kg jabłek
1 budyń waniliowy
3 białka
2 łyżki wiórków kokosowych
Kruszonka:
1 łyżeczka margaryny
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki mąki
Do miski przesiać 2 łyżki mąki, dodać 100 ml mleka, drożdże, sól, 80 g cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną pracować, dodać resztę mąki, olej i żółtka, wyrobić. Blachę 24x26 wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać reszta cukru odkładając jedną łyżkę. Poczekać aż puszczą sok i smażyć na wolnym ogniu, aż sok odparuje.
Następnie przygotować budyń z 250 ml mleka, dodać jabłka i 1 białko. Dokładnie wymieszać i masę wyłożyć na ciasto.
Dwa białka ubić z odłożoną łyżką cukru i rozsmarować na jabłkach. Z margaryny, mąki i cukru sporządzić kruszonkę i posypać nią po białkach. Całość oprószyć wiórkami kokosowymi. Piec przez około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni.
Komentarze
Prześlij komentarz