Babka z orzechami i syropem klonowym
Babka z pysznym orzechowo-klonowym nadzieniem z pewnością zachwyci nie jednego z Was. Jest to ciasto któro doskonale się sprawdzi zarówno w postaci dużej babki jak i małych, podzielnych muffinek. W obu wersjach smakuje wyśmienicie.
75 g mąki pszennej
30 g masła
1 łyżeczka cynamonu
150 g orzechów pekan lub włoskich, z grubsza posiekanych
125 ml syropu klonowego
30 g masła
1 łyżeczka cynamonu
150 g orzechów pekan lub włoskich, z grubsza posiekanych
125 ml syropu klonowego
W naczyniu umieścić mąkę i masło – rozetrzeć między palcami (w taki sposób jak przygotowujemy kruszonkę). Dodać cynamon, posiekane orzechy i syrop klonowy. Wymieszać widelcem do połączenia; powstanie klejąca, grudkowa pasta. Odłożyć.
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
125 g masła
150 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
250 ml kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną – przesiać, odłożyć. W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii i utrzeć. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do połączenia po każdym dodaniu. Dodać przesiane suche składniki w dwóch turach, na zmianę z kwaśną śmietaną i wymieszać szpatułką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę do babki z kominkiem o średnicy 23 cm (i pojemności 2.5 litra) wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Przełożyć do niej ponad połowę ciasta, następnie na jego środek położyć nadzienie orzechowe, w taki sposób, by nie dotykało formy (inaczej przyklei się do formy, nadzienie powinno być otulone przez ciasto). Przykryć pozostałym ciastem. Piec w temperaturze 165ºC przez około 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, polać lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz