Kremowa zupa z buraków i soczewicy
Z buraczków ćwikłowych można przygotować nie tylko barszcz ukraiński czy czysty ale również pyszną kremową zupę z dodatkiem soczewicy, która może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Do tego odrobina sera feta lub jak ktoś lubi tofu i można najeść się do syta.
4 szklanki bulionu warzywnego
500 g buraków
1 szklanka soczewicy
100 g sera feta lub tofu
4 łyżki pestek dyni
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
sól
pieprz
Czosnek przecisnąć przez praskę. Ser feta pokroić w niewielką kostkę. Pestki dyni podprażyć na suchej patelni.
Buraki dokładnie umyć i obrać. Pokroić na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim czosnek przez 1 minutę.
Wlać bulion warzywny, dodać buraki i zagotować. Gotować na średnim ogniu, aż buraki będą miękkie. Dodać soczewicę i gotować około 12-15 minut. Zupę doprawić solą i pieprzem. Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem. Porcje zupy nakładać do miseczek, posypać serem feta i pestkami dyni.
Komentarze
Prześlij komentarz