Zupa porowa

Zupy kremy i ogólnie wszystkie zupy to obowiązkowy punkt naszych obiadów. Bez zupy dzień nie zaliczony. Dlatego jest ich u nas sporo i wciąż wymyślamy nowe zestawienia smakowe. Dziś prym wiedzie por z dodatkiem innych warzyw. Do tego trochę prażonego słonecznika i gotowe.

Składniki:

 
3 duże pory
mały kawałek selera korzeniowego
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
3 ziemniaki
5 ząbków czosnku
2 łyżki delikatnej oliwy
2 łyżki masła klarowanego
3 szklanki bulionu
1/3 szklanki mleka
3 łyżki soku z cytryny
2 płaskie łyżeczki soli,
1 płaska łyżeczka cukru
pół płaskiej łyżeczki pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
 
Przeprowadzić obróbkę wstępną wszystkich warzyw. Pora i czosnek pokroić w cienkie plasterki. Pozostałe warzywa w kostkę. W garnku, w którym będzie się gotować zupa roztopić dwie łyżki masła. Wlać też dwie łyżki oliwy. Do garnka dodać pory i podsmażać je około siedem minut na średniej mocy palnika. Po tym czasie dodać czosnek. Całość zamieszać i podsmażać kilka minut. Do garnka z porem i czosnkiem wlać trzy szklanki bulionu. Dodaj też pokrojone w kostkę warzywa. Garnek przykryć przykrywką. Doprowadzić zupę do wrzenia a następnie zmniejszyć moc palnika do takiej, by zupa lekko mrugała. Gotować do miękkości warzyw. Do zupy dodać przyprawy i sok z cytryny. Całość zamieszać i wyłączyć. Gotową zupę zmiksować  na gładko. Po zmiksowaniu wlać 1/3 szklanki mleka. Mleko wlewać powoli do zupy, którą cały czas mieszać w garnku.

 




 

 

Komentarze

Popularne posty