Chleb bez drożdży
W domu nie ma pieczywa, nie ma drożdży ani zakwasu, a jeść się chce. Okazuje się że chlebek można upiec również na proszku do pieczenia. Nie jest on w smaku tak dobry jak ten na zakwasie ale ratuje w sytuacjach wyjątkowych. Tylko następnym razem zrobimy go w krótszej formie to będzie wyższy.
800 g mąki pszennej np. tortowej
3 szklanki kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 płaska łyżeczka soli
4 łyżki dowolnego oleju
dodatkowo: 4 łyżki sezamu lub płatków owsianych
W jednej misce umieścić mąkę pszenną Dodać też sól, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszać razem sypkie składniki. Do mieszanki suchych składników wlać kefir. Bardzo ważne jest to, by kefir nie był zimny. Może być nawet lekko ciepły.
Całość mieszać łyżką do momentu, gdy ciasto zrobi się całkowicie jednolite.
Formę (28 x 10) posmarować olejem i obsypać płatkami owsianymi lub sezamem. Można też użyć kaszy manny lub otrębów. Przełożyć ciasto do foremki. Łyżkę oleju wlać na wierzch ciasta i rozprowadzić po całej powierzchni pędzelkiem i obsypać ziarnami.
Foremkę z gotowym do pieczenia chlebem umieścić w komorze piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec przez około 40 minut. Powinien pięknie wyrosnąć i zrobić się rumiany.
Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika na kilka minut. Następnie otworzyć je do połowy. Po kolejnych paru minutach można wyjąć foremkę z piekarnika.
Gdy keksówka nie będzie już bardzo gorąca, wyjąć chlebek z foremki i odłożyć go do przestudzenia na kratkę. Chleb najlepiej kroić po całkowitym przestudzeniu.
Komentarze
Prześlij komentarz