Makaroniki z gotowej mieszanki
Była to pierwsza nasza próba z popularnymi francuskimi makaronikami. Na pierwszy raz postanowiliśmy skorzystać z gotowej mieszanki, ale równocześnie dla porównania robiliśmy je z mąki migdałowej. Jak na pierwszy raz wyszły całkiem dobre, może nie idealne, ale będziemy dążyć do doskonałości.
Ciasto:
300 g gotowej mieszanki do makaroników
70 g białka jaja
barwnik w żelu
Wymieszać mieszankę z 70 g białka jaja, dodać barwnik w żelu według własnego uznania. Miksować na wysokich obrotach przez min. 5 minut. Gotową masą wypełnić rękaw cukierniczy i wyłożyć ją na matę do wypieku makaroników. Odstawić formę z makaronikami na 2 godziny. Rozgrzać piekarnik do 130-140°C. Piec przez 15-20 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika, pozostawić na macie lub papierze do pieczenia do całkowitego wystudzenia.
Krem z białej czekolady:
100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
240 g białej czekolady, posiekanej
odrobina barwnika w żelu
W garnuszku umieścić śmietanę kremówkę. Podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie dodać barwnik, wymieszać do połączenia i powstania gładkiej masy. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia, pilnując by krem nie stężał zbyt mocno (będzie zbyt twardy do przekładania i będzie wymagał ponownego podgrzania w kąpieli wodnej lub mikrofali).
Komentarze
Prześlij komentarz