Muffinki z białą czekoladą i śliwkami
Kolejny sezon na różnego rodzaju śliwki i śliweczki własnie trwa, stąd też i pomysły na różne wypieki z ich użyciem. Padło na muffinki, które są naszym ulubionym wypiekiem z serii szybkie gdy goście już w progu. Tym razem soczyste owoce połączyliśmy z białą czekoladą. Muffinki są chrupiące z wierzchu i delikatnie wilgotne w środku dzięki śmietanie. Na prawdę warto spróbować.
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g cukru
300 g kwaśnej śmietany
2 jajka
½ szklanki oleju
5 śliwek
1 tabliczka białej czekolady
2 łyżki cukru trzcinowego
Czekoladę posiekać na niewielkie kawałki. Śliwki umyć, wypestkować i również pokroić na małe kawałki. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, oraz czekoladę i śliwki W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać do połączenia się składników. Foremki na muf finki wyłożyć papierowymi papilotkami. Nakładać ciasto do ¾ wysokości foremek. Wierzch muffinek posypać cukrem trzcinowym. Piec ok. 25 minut w 190 stopniach. Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz