Rurki z kremem budyniowo-słonecznikowym
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
250 g śmietany 18%
szczypta soli
1 białko do posmarowania przed wypiekiem
Krem:
550 ml mleka
12 łyżek cukru
1 i 1/2 torebki budyniu waniliowego w proszku, bez cukru (60 g)
2 łyżeczki mąki pszennej
220 g masła
250 g łuskanego słonecznika
odrobina brandy lub wódki
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i ugniatać do uzyskania jednolitej masy. Wyrobione ciasto wstawić na godzinę do zamrażarki.
Słonecznik, 70 g masła, 8 łyżek cukru oraz 4 łyżki mleka umieścić w garnku, wymieszać i zagotować. Pozostałe masło zostawić w temperaturze pokojowej, by zdążyło zmięknąć do dalszej obróbki.
Blachę z piekarnika lub dużą blaszkę na ciasto wyłożyć matą silikonową lub papierem do pieczenia. Zagotowaną mieszankę słonecznikową przełożyć na blachę z matą, rozprowadzić szpatułką po całej blaszce i wyrównać. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 17-20 minut, do uzyskania złotego koloru. Uważać, by słonecznik nie przypalił się, bo będzie gorzki. Ostudzoną masę połamać na drobne okruszki.
Do małego kubeczka nalać odrobinkę oleju rzepakowego. Maczać w nim koniuszki palców i smarować foremki do wypieku rurek, żeby łatwiej można było ściągać ciasto po upieczeniu. Posmarowane foremki układać w misce lub dowolnym pojemniku.
Schłodzone ciasto rozwałkować cienko i pokroić na paski ok. 2 cm szerokości. Powinno wyjść ok. 28-30 pasków. Poszczególne paski zawijać na natłuszczone foremki zaczynając od węższej części w taki sposób, by brzegi ciasta nachodziły na siebie. Jeśli krawędzie będą ledwo się stykać, rurki po upieczeniu mogą się rozpadać, a nadzienie wyciekać przez szczeliny. Brzegi powinny się pokrywać w minimum 1/3 części. Owinięte foremki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rurki można posmarować od góry roztrzepanym białkiem, żeby miały ładny połysk po upieczeniu. Piec w rozgrzanym piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) w temperaturze 190 stopni przez 15-17 minut. Po wyjęciu blaszki z piekarnika, odczekać 2-3 minuty i delikatnie ściągać rurki z foremek, zanim wystygną.
250 ml mleka wlać do garnka i zagotować. Do pozostałego mleka dodać 4 łyżki cukru, budynie w proszku oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Wlać mieszankę do gotującego się mleka i gotując dalej na małym ogniu mieszać do zgęstnienia. Uważać, żeby masa budyniowa nie przypalała się od spodu. Gdy budyń zrobi się gęsty, zdjąć z ognia i wystudzić.
Do wystudzonej masy budyniowej dodawać partiami miękkie masło i ubijać mikserem do połączenia. Następnie dodać pokruszony karmelizowany słonecznik oraz brandy lub wódkę i przez chwilę dalej ubijać do dokładnego wymieszania. Alkohol dodawać małymi porcjami i sprawdzać, czy już wystarczająco podkreślił smak kremu, czy warto dodać trochę więcej Powstałym kremem nadziewać upieczone rurki. Na koniec można posypać rurki cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz