Szybki chleb pszenno-żytni
Szybki chlebek pszenno-żytni przypadł nam do gustu. Po pierwsze nie robi się go długo, po drugie smakuje doskonale, a dodatek ziół prowansalskich czy czarnuszki podkręca smak. Równie dobrze możecie dodać swoje ulubione zioła lub prażoną cebulkę.
800 g mąki pszennej 720
200 g mąki żytniej 720
1000 ml wody
60 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szkl. płatków owsianych
2 garście pestek słonecznika
2 garście siemienia lnianego
2 garście otrąb pszennych
2 łyżeczki octu
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki ziół prowansalskich
2 łyżki czarnuszki
Do posypania:
słonecznik, mak, płatki owsiane
Drożdże rozkruszyć w 200 ml ciepłej, ale nie gorącej wody. Dodać cukier. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie odmierzyć pozostałe składniki. Dodać wodę, ocet, przyprawy.
Wyrobić ciasto ręką do połączenia składników. Keksówkę wysmarować tłuszczem, wysypać otrębami i wyłożyć ciasto. Przykryć chleb ściereczką, odstawić na ok 30-40 min do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb posmarować wodą i posypać ziarenkami.
Piekarnik nagrzać do 250 stopni, naparować. Piec 10 minut, po tym czasie skręcić temperaturę do 230 stopni. Piec jeszcze 45 minut. Jeśli skórka zacznie zbyt mocno się rumienić, skręcić temperaturę do 190 stopni. Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz