Cygańskie drogi
Ciasto, które robiliśmy już kilka razy, ale zawsze znikało zanim zdążyliśmy ustawić aparat. Tym razem nam się udało, jednak kisiel wiśniowy spłatał nam figla i zamiast różowej warstwy w cieście wyszła nam nieco sina i nie widoczna. jednak smak wszystko wynagradza.
Ciasto:
8 jajek
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki oleju
1 kisiel wiśniowy
1 łyżka kakao
3 łyżki maku
Krem:
500 ml śmietanki 30%
1 galaretka agrestowa
125 ml wrzątku
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać olej i i ubijać do połączenia składników. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać łyżką. Masę podzielić na 4 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej kisiel, a czwartą pozostawić białą. Masy wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak by powstały nieregularne wzorki. Piec w temperaturze 170 stopni. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Galaretkę rozpuścić w 125 ml wrzątku, ostudzić. Schłodzoną śmietankę ubić i dodać do niej lekko tężejącą galaretkę. Ubijać do połączenia masy. Przełożyć blaty ciasta. Wierzch polać dowolną polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz