Chrupiące pieczarki panierowane
Zostało wam trochę pieczarek i nie do końca wiecie co z nimi zrobić? jak zwykle my spieszymy z pomocą. Proponujemy je najzwyczajniej zapanierować w cieście i bułce tartej i usmażyć. Wychodzą chrupiące do tego kromka domowego chleba i kolacja gotowa.
500g pieczarek
pieprz
sól
papryka słodka
3 średnie jajka
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka bazylii
20g Parmezanu
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Pieczarki oczyścić, pozbawić trzonków. Posypać pieczarki solą, pieprzem i słodką papryką. Odstawić.
Jajka wymieszać z mąką pszenną, solą, pieprzem, bazylią, startym parmezanem, by powstało jednolite gęste ciasto.
Każdy kapelusz obtoczyć w wyżej przygotowanym cieście, a następnie w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać porządnie olej (najlepiej w takiej ilości, by pieczarki były w nich w 1/3 zanurzone). Smażyć pieczarki z obu stron na rumiano. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Komentarze
Prześlij komentarz