Bezglutenowe ptysie

Osoby z nietolerancją glutenu też lubią słodkie, mamy coś i dla nich. Ptysie na bazie mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej. Robi się je jak tradycyjne, a w smaku też są bardzo podobne. Więc jeśli wśród Was są tacy co gluten im szkodzi warto się dla nich postarać. 

Składniki:

Ciasto:
180 ml wody
50 g masła klarowanego
80 g mąki ryżowej
40 g skrobi ziemniaczanej
3 jajka
szczypta soli

W naczyniu z grubym dnem umieścić wodę i masło. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, wsypać wymieszane mąki. Energicznie mieszać łyżką. Umieścić ponownie na palniku, podgrzewać mieszając przez kilka minut (4-5 minut)- do czasu, aż dno garnka od przylegającej mieszanki zrobi się białe. Odstawić do przestudzenia – temperatura ok 30 stopni. Do przestudzonego ale nadal ciepłego ciasta dodawać po jednym rozbełtanym jajku i miksować do zupełnego połączenia. Po dodaniu ostatniego jajka miksować  do czasu, aż masa się ładnie zwiąże, ciasto stanie się gęste.
Za pomocą rękawa cukierniczego szprycować ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę włożyć do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Piec w tej temperaturze ok. 25- 30 minut. Ptysie maja przybrać słomkowy kolor. W trakcie pieczenia nie otwierać  drzwiczek.

Krem:
150 ml mleka kokosowego 
100 ml wody 
100 g margaryny – temperatura pokojowa
20 g budyniu waniliowego bezcukrowego
1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
ok. 30 g ksylitolu 

Mleko zagotować. W wodzie rozprowadzić budyń wraz z mąka ziemniaczana, ksylitolem i wlać do zdjętego z palnika mleka kokosowego. Doprowadzić do wrzenia. Ostudzić. Margarynę utrzeć do białości. stopniowo dodawać po łyżce budyniu i płynnie miksować. Składniki musza mieć podobna temperaturę, bo inaczej się zważą. Masę umieścić w rękawie cukierniczym. Upieczone ptysie podzielić nożem, nadziewać kremem, przykryć druga częścią ciastka. Posypać ksylitolem w pudrze.







Komentarze

Popularne posty