Zupa z soczewicy i szpinaku
Smaczna, warzywna zupa, zwłaszcza dla tych, którzy za mięsem w zupie nie przepadają. Pełna aromatów i smaków. U nas stała kolejka po dolewki, i byli tam nawet ci, którzy jak widzą szpinak to przewracają oczami.
½ szklanki zielonej soczewicy
1 l wywaru warzywnego
2 pomidory
½ ostrej papryczki
100 g szpinaku świeżego lub mrożonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
sól
pieprz
tymianek
kumin
Soczewicę przepłukać na sicie. Wywar zagotować, wrzucić soczewicę, gotować 20 minut. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić posiekany czosnek i cebulę. Dodać listki szpinaku, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz posiekaną ostrą paprykę. Smażyć kilka minut, aż woda odparuje, przełożyć do wywaru z soczewicą. Zupę gotować jeszcze oko.10 min. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem, kuminemi sokiem z cytryny. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz