Soczysty kurczak z pomidorową salsą
Trzeba przyznać, że piersi z kurczaka to jedno z ulubionych mięs wśród uczniów. Dlatego przyrządzamy je w różnych wariantach, by trafić w gusta jak największej ilości osób. Tym razem filet z pomidorową salsą i żółtym serem, a jako dodatek skrobiowy frytki z batatów.
400 g piersi z kurczaka
1 kostka rosołowa
3 łyżki oliwy
1 puszka pomidorów krojonych
1 ząbek czosnku
100 g żółtego sera
1 bułka
Rozetrzeć kostkę rosołową z 3 łyżkami oleju. Tak przygotowaną pastą natrzeć piersi z kurczaka. Piersi z kurczaka przed usmażeniem pokroić na cieńsze kotlety Mięso smażyć na patelni przez około 15 minut, obracając je co jakiś czas. Odsączyć pomidory, pokroić je na mniejsze kawałki i znów połączyć z sosem. Dodać posiekany czosnek i drobno pokrojoną bułkę. Farsz odstaw na 2-3 minuty, aby bułka wchłonęła sos. Farsz ułożyć na piersiach, posypać startym serem i delikatnie zapiec w piekarniku. Dodatkowo można je doprawić do smaku odrobiną świeżej lub suszonej bazylii.
Komentarze
Prześlij komentarz