Maślane ciasteczka z marmoladą

Dążymy do tego by jak najmniej wyrobów cukierniczych kupować w sklepach, bo tam nie zawsze skład nam się podoba. Staramy się wykonywać nasze ulubione łakocie samodzielnie. Tym razem ciasteczka maślane z marmoladą. Jeśli macie specjalną maszynkę do robienia takich ciastek to pójdzie wam szybko, rękawem cukierniczym trochę to trwało, ale jak widać udało nam się. A smak oczywiście lepszy niż tych ze sklepu.


Składniki:

220 g masła o temperaturze pokojowej
100 g cukru
2 żółtka
300 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
marmolada

Masło zmiksować na jasną, puszysta masę. Dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać żółtka, cukier waniliowy i zmiksować. Do masy maślanej dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i zmiksować na gładką masę.
Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciskać ciastka nadając im kształt kwiatuszka. Na środek każdego ciastka wyciskać kleks marmolady. Piec w temperaturze 180 stopni przez 12-14 minut. Wystudzić na kratce. 
Jeśli ciasto jest bardzo gęste można je w rękawie włożyć na chwilę do piekarnika.









Komentarze

Popularne posty