Tarta z kurczakiem, papryką i oliwkami
Odkąd mamy nowe formy do tarty, staliśmy się ich fanami, na szczęście jeszcze nie fanatykami. Próbujemy te wypieki zarówno w słodkiej jak i słonej wersji. dziś przygotowaliśmy kruchą tarte z kurczakiem, papryką i oliwkami. W smaku podobna nieco do pizzy.
Składniki:
Spód:
270 g mąki
30 g otrąb pszennych
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki słodkiej papryki
1 jajko
80 g jogurtu naturalnego
20 g masła
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta pieprzu
80 g jogurtu naturalnego
20 g masła
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta pieprzu
Nadzienie:
150 g piersi z kurczaka
1 kulka mozarelli
60 g jogurtu naturalnego
1 jajko
sól
czerwona papryka
½ szkl czarnych oliwek
listki bazylii
Ze składników na spód zagnieść ciasto. Wyłożyć nim formę i podpiec przez 10 minut w 180 stopniach. Na niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojonego kurczaka i paprykę. Przełożyć do miski. Dodać jajko, jogurt, startą mozarellę, pokrojone oliwki, sol i kilka pokrojonych listków bazylii. Wymieszać i wyłożyć na spód. Piec w 180 stopniach przez 35 minut. Udekorować bazylią.
Komentarze
Prześlij komentarz