WZ-ka
Wuzetka to ciasto znane przez wszystkich i moda na niego chyba nie przemija, bo od lat jest w każdej cukierni i cieszy się powodzeniem. Żeby nie było, że dopiero sobie o niej przypomnieliśmy. Wuzetka z waniliowym kremem już u nas gościła jakiś czas temu. Teraz kolej na jej nieco inną wersję, ale równie smaczną.
Składniki:
Ciasto:
250 g cukru pudru
250 g mąki
100 g margaryny
50 g kakao
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
Masa:
250 g masła
7 łyżek cukru
1 szklanka śmietany 18%
1 cukier waniliowy.
Polewa:
½ margaryny
¼ szklani śmietany 18%
1 czubata łyżka kakao
½ szklanki cukru
Z białek ubić sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać mleko a na koniec delikatnie wmieszać pianę z białek. Przełożyć do blaszki (25x40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia Upiec 2 jednakowe blaty. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut.
Masło utrzeć z cukrami, następnie dodać śmietanę i dalej ucierać do połączenia się składników.
Blaty przełożyć masą, zostawiając kilka łyżek do dekoracji. Ciasto lekko schłodzić. Z podanych składników przygotować polewę. Przestudzoną polewą polać ciasto i gdy zastygnie, zrobić dekorację z pozostawionej masy za pomocą rękawa cukierniczego. Przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz