Kopytka z batatów
Składniki:
300g batatów
250g ziemniaków
30g szpinaku
100g mąki ziemniaczanej
100g mąki kukurydzianej
50g mąki pszennej
Masło lub masło z bułką tartą do polania
300g batatów
250g ziemniaków
30g szpinaku
100g mąki ziemniaczanej
100g mąki kukurydzianej
50g mąki pszennej
Masło lub masło z bułką tartą do polania
Obrane ziemniaki i batata ugotować i zgnieść na puree. Dodać zblanszowany i posiekany drobno szpinak oraz mąkę. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką ziemniaczaną. Formować wałeczki i pociąć na kawałki (można też odrywać ciasto i kopytka formować dłonią). Gotować partiami, w lekko osolonej wodzie, do momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Można podawać z masłem lub masłem i bułką tartą, ewentualnie sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz