Biała kiełbasa pieczona w czerwonym winie
Biała kiełbasa pieczona to typowe danie wielkanocne, chociaż jak ktoś bardzo lubi może sobie upiec o każdej porze roku. To danie niby proste ale diabeł tkwi w szczegółach. Aromatu i smaku dodaje dodatek wina i jabłek i oczywiści cebulki bez której pieczona kiełbasa nie byłaby pieczona ;).
Składniki:
4-5 białych kiełbasek surowych
3 jabłka
4 cebule
200 ml czerwonego półwytrawnego wina
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1/4 łyżeczki mielonego kminku
sól
pieprz
2 łyżki oleju
Cebulę pokroić w spore kawałki, wrzucić na patelnię z olejem, dodać przyprawy i dusić ok 5-7 min, po tym czasie dolać wino doprowadzić do wrzenia i po ok 3 minut wyłączyć. W żaroodpornym naczyniu ułożyć kiełbaski i przełożyć na nie podsmażoną cebulę razem z całą zawartością patelni. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 30 min, po tym czasie wyjąć i dołożyć pokrojone w ósemki jabłka ze skórką bez gniazd nasiennych. Piec z jabłkami jeszcze ok 15 min.
Komentarze
Prześlij komentarz