Fit serniczek bananowy
Serniczek, który ma obniżoną zawartość cukrów, a dodatkowo zastępując cukier brązowy ksylitolem (około 5 łyżek) można jeszcze o to zadbać. Smak rewelacyjny, lekko bananowy, przypadł nam do gustu i na pewno będziemy go jeszcze robić. Smakował bossko, bo szybko zniknął z talerzyków.
Składniki:
Spód pod sernik:
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanki wiórek kokosowych
1 płaska łyżka masła orzechowego
100 g rodzynek
Masa serowa:
1000 g sera twarogowego półtłustego
2 mocno dojrzałe banany
1/2 szklanki cukru brązowego
5 jaj
150 g jogurtu naturalnego
1 budyń waniliowy ( proszek )
Rodzynki zalać wrzątkiem na 10 minut, odcedzić i razem z płatkami, wiórkami i masłem orzechowym zblendować na papkę. Wylepić spód tortownicy ( o średnicy 26 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtka ubić z cukrem, dodać twaróg, jogurt, banany, proszek budyniowy i zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą serową, delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wlać na spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180⁰ C, piec przez 30 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 150⁰C i piec jeszcze około 60 minut, po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i wystudzić sernik. Polać ulubioną polewą ( u nas z mleka w proszku) i posypać krojonymi migdałami.
Komentarze
Prześlij komentarz