Fafernuchy na słodko
Fafernuchy to tradycyjne kurpiowskie ciasteczka – można je pogryzać do piwa. I faktycznie są jak precelki do piwa, chrupiące. Marchewka wcale nie jest wyczuwalna, nadaje tylko kolor przegryzkom. Faktycznie jest to przekąska do piwa.
800 g marchwi
½ szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki pieprzu
½ kg mąki pszennej
½ kg mąki żytniej
¼ szklanki miodu
tłuszcz i mąka do blachy
Marchew obrać, opłukać i ugotować w
całości. Odcedzić, ostudzić, zetrzeć na tarce o małych oczkach lub zmielić w
maszynce. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem waniliowym, cukrem,
proszkiem do pieczenia, pieprzem i cynamonem. Dodać miód i marchew, zagnieść na
gładkie, dość twarde ciasto. Uformować z niego wałki i pokroić, formując
kopytka. Fafernuchy ułożyć na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze, piec na
złoty kolor przez 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 190-200°C.
Komentarze
Prześlij komentarz