Sernik piernikowy
Serniczków mamy bardzo dużo, bo lubimy ten rodzaj ciast. Dobry serniczek to jest to, zawsze pasuje, niezależnie od okazji. A ten dzisiejszy ma lekki posmak pierniczków, i jak się okazuje bardzo nam to pasuje. I możecie go oczywiście przygotować o każdej porze roku nie tylko na święta.
Składniki:
Kruche
ciasto czekoladowe
200
g mąki typu 650
15
g kakao
5
g przyprawy do piernika
75
g cukru
1
opakowanie cukru wanilinowego
150
g margaryny
1
żółtko
Spód
piernikowy
180
g margaryny
140
g czekolady deserowej
100
g miodu
15
g przyprawy do piernika
4
jajka
40
g cukru trzcinowego
1
opakowanie cukru wanilinowego
125
g mąki pszennej tortowej
20
g mąki ziemniaczanej
10
g proszku do pieczenia
Masa
serowa
1
kg twarogu sernikowego
150
g cukru
50
g margaryny
1
opakowanie cukru wanilinowego
40
g budyniu waniliowego
200
g śmietanki kremówki
4
jaja
Mąkę i kakao przesiać, dodać przyprawę do piernika, cukier,
cukier wanilinowy oraz margarynę, zagnieść ciasto. W trakcie wyrabiania dodać
żółtko. Kiedy ciasto się połączy, uformować wałek, owinąć folią spożywczą i
wstawić do zamrażalnika na 40-50 minut. W garnku na małym ogniu rozpuścić margarynę,
czekoladę i miód. Dodać przyprawę do piernika, wymieszać, całość mocno
podgrzewamy (do 60-70°C), ale nie zagotować. Zdjąć z ognia i wystudzić do temp.
30-35°C.
Ubić jajka z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym na
puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać przez
sito, połączyć z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wlać
do formy (24 x 34 cm) wyłożonej papierem. Pieczemy w temp. 160°C (termoobieg)
przez 18-20 minut. Upieczone ciasto wystudzić, sciąć nożem górną warstwę i zetrzeć na tarce o
grubych oczkach (posłuży nam jako posypka do masy serowej).
Twaróg sernikowy, cukier, margarynę, cukier wanilinowy oraz
budyń zmiksować. Cały czas mieszając wlewać do masy cienkim strumieniem
śmietankę i dodawać stopniowo po 1 jajku. Masę rozprowadzamy na piernikowym
spodzie. Kruche ciasto czekoladowe (z zamrażalnika) zetrzeć na tarce, posypując
wierzch sernika. Ostatnią część startego czekoladowego ciasta połączyć ze
startymi okruchami spodu piernikowego i posypać nimi wierzch ciasta. Ciasto
piec w temp. 180°C (bez termoobiegu) około 50 minut, wystudzić przy uchylonych
drzwiczkach piekarnika około 20-25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz