Ciasto ucierane z jabłkami
Składniki:
4 szt. jajek
220 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g masła
300 g mąki
3 szt. jabłek
3 łyżki cukru pudru (do posypania)
Jajka umyć, oddzielić żółtka od
białek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę, pod koniec dodając cukier i
cukier wanilinowy. Następnie dodać żółtka. Masło rozpuścić w garnku i ostudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną i powoli
dodawać ostudzone masło. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w
ósemki. 3/4 jabłek dodać do ciasta, wymieszać i przełożyć do przygotowanej
formy (tortownica o średnicy 24 cm). Na wierzchu ułożyć pozostałe jabłka tak,
by tworzyły rozetę, piec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez 60 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz