Profiteroliki z musem czekoladowym



Profiterolki to małe ptysie wyciskane karbowaną tylką. Po wypieku nadziewa się je bita śmietaną lub innym dowolnym kremem i ozdabia czekoladą. Prawda, że proste tylko ta nazwa taka nieco skomplikowana i powszechnie mówi się ptyśki. Ale już od dziś i my i Wy używamy fachowego słownictwa :).

Składniki:


Ciasto:
5 jaj
170 g  mąki pszennej
230 ml wody
125 g masła
szczypta soli

Mus:
150 g czekolady deserowej
220 ml śmietanki 30%
20 g żelatyny
60 ml wody

Polewa:
100 g czekolady deserowej
150 ml śmietanki 30%
40 g masła
1 łyżka cukru waniliowego

Zagotować wodę z tłuszczem i solą. Na wrzący płyn wsypać mąkę i od razu mieszać, nadal ogrzewać. Gdy masa będzie gładka i zacznie odstawać od garnka zdjąć z palnika i ostudzić. Przełożyć masę do miski robota. Ucierać i dodawać po jednym jajku. Gdy ciasto będzie jednolite i dobrze wyrobione, przełożyć je do worka cukierniczego. Wyciskać na blachę rozetki o średnicy 2-3 cm, zachowując odstępy. Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni. 
Mus: żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami śmietanki, lekko ostudzić. Resztę śmietanki ubić na sztywno. Czekoladę wymieszać  z niewielką ilością ubitej śmietanki i rozpuszczoną żelatyną. Przełożyć do miski i połączyć z resztą śmietanki. 
Polewa: czekoladę posiekać. Śmietankę zagrzać i rozpuścić w niej czekoladę i cukier waniliowy. Na końcu dodać masło i wymieszać. 
Mus przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą tylką. Upieczone korpusy wypełnić kremem. Portfiterolki ułożyć na kratce i oblać strużkami polewy. 














Komentarze

Popularne posty