Zielony sernik
Takie lekkie serniczki bez pieczenia bardzo lubimy. A jak jeszcze do tego dochodzą takie ładne kolory i dużo owoców to już przepadliśmy. A tu jeszcze i warzywa w postaci szpinaku, normalnie zbilansowany posiłek. ładne, smaczne i do tego niezbyt trudne.
Składniki:
45 dag szpinaku (może być mrożony)
1 opakowanie serka mascarpone (250 g)
100 ml śmietanki 30%
10 dag herbatników z czekoladą
10 dag cukru pudru
5 dag miękkiego masła
3 łyżki żelatyny + 5 łyżek wrzątku
do podania:
1 granat
garść borówek
Szpinak zmiksować na gładko. Jeżeli szpinak mrożony należy go rozmrozić i go dokładnie odcisnąć z wody. Masło rozpuścić w rondelku. Herbatniki dokładnie pokruszyć blenederem. Dodać masło i wymieszać. Powstałą masą herbatnikową równomiernie wyłożyć dno tortownicy (średnica 21 cm). Wstawić do lodówki na 30 minut.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Do szpinaku dodać serek mascarpone i miksować do połączenia składników. Cały czas miksując, dodawać kolejno śmietankę, cukier i żelatynę. Miksować jeszcze 2-3 minuty.
Masę szpinakową przelać na herbatnikowy spód. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz