Ciasto bananowe z czekoladą
Banany plus czekolada to zestaw idealny. Bardzo dobrze się razem komponują, dołączyła do nich bita śmietana, budyń i biszkopt. Według nas wyszło wyśmienicie, a ciasto z pudełeczka o podobnej strukturze może się schować. Polecamy nasze, bo dobre i nie jest trudne, a smak pyszny.
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem I:
500 ml śmietanki 30%
śmietan fix
Krem II:
1 budyń waniliowy
450 ml mleka
4 łyżki cukru
Poncz:
½ szkl wody
sok z 1 cytryny
1 łyżka cukru
1 tabliczka czekolady deserowej
5 bananów
Jajka ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym na puch, wymieszać delikatnie z obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Dno formy o średnicy 26 cm natłuścić, oprószyć mąką, nałożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto przełożyć na płaski talerz, nasączyć ponczem. Pół czekolady rozpuścić w rondelku z 5 łyżkami śmietanki, przełożyć do papierowej szprycki. Ułożyć na cieście 6 przeciętych wzdłuż połówek bananów (w formie wiatraczka) i skropić je sokiem z cytryny. Połowę czekolady wycisnąć na banany. Ubić zimną śmietankę z fixem. Połowę śmietany wyłożyć na ciasto formując kopiec łyżką. Na masie ułożyć 4 połówki bananów, skropić je sokiem cytrynowym. Wycisnąć resztę czekolady. Ugotować budyń, przestygniętym polać ciasto. Ciasto schłodzić.
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem I:
500 ml śmietanki 30%
śmietan fix
Krem II:
1 budyń waniliowy
450 ml mleka
4 łyżki cukru
Poncz:
½ szkl wody
sok z 1 cytryny
1 łyżka cukru
1 tabliczka czekolady deserowej
5 bananów
Jajka ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym na puch, wymieszać delikatnie z obiema mąkami i proszkiem do pieczenia. Dno formy o średnicy 26 cm natłuścić, oprószyć mąką, nałożyć ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto przełożyć na płaski talerz, nasączyć ponczem. Pół czekolady rozpuścić w rondelku z 5 łyżkami śmietanki, przełożyć do papierowej szprycki. Ułożyć na cieście 6 przeciętych wzdłuż połówek bananów (w formie wiatraczka) i skropić je sokiem z cytryny. Połowę czekolady wycisnąć na banany. Ubić zimną śmietankę z fixem. Połowę śmietany wyłożyć na ciasto formując kopiec łyżką. Na masie ułożyć 4 połówki bananów, skropić je sokiem cytrynowym. Wycisnąć resztę czekolady. Ugotować budyń, przestygniętym polać ciasto. Ciasto schłodzić.
Komentarze
Prześlij komentarz