Brzoskwinie zapiekane, z jogurtem
Słodkie i jednocześnie bardzo delikatne zakończenie na przykład niedzielnego obiadu. Lekko kwaskowaty sos idealnie komponuje się ze słodyczą zapieczonych brzoskwiń. Jako oddzielne danie zapiekane brzoskwinie mogą być doskonałym podwieczorkiem dla dzieciaków.
Składniki:
4 spore brzoskwinie z puszki
4 łyżki brązowego cukru
kilka pokruszonych herbatników
Sos:
szklanka jogurtu
2 łyżki płynnego miodu
sok z połowy cytryny
Brzoskwinie ułożyć przekrojoną stroną do góry w żaroodpornym naczyniu. Posypać cukrem i pokruszonymi herbatnikami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 minut - brzegi owoców powinny się lekko zarumienić.
Przygotować sos poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Upieczone brzoskwinie wyjąć z piekarnika i na każdą nałożyć porcję sosu. Podawać od razu.
Komentarze
Prześlij komentarz