Pielmieni
Pielmieni kojarzą się nam z Panią Stanisławą Dorobczuk z Klanu, która to od zawsze raczyła wszystkich tą potrawą. Postanowiliśmy i my spróbować tych pierożków charakterystycznych dla kuchni rosyjskiej. Okazały się smaczne i nie sprawiły trudności w wykonaniu. Polecamy tą odmienną wersję pierożków.
Składniki:
500 gram mąki
1 jako
1 szklanka ciepłej wody
Farsz:
500 gram mięsa wieprzowego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
2 cebule
Mąkę wsypać do miski, wbić jajko i dolewać po trochę wody ugniatając ciasto. Wody powinno być tyle aby ciasto nie było suche. Wyrobione ciasto (po przekrojeniu ma być widać pęcherzyki powietrza) rozwałkować na grubość ok. 1 mm i wycinać kwadraty o boku 4 cm.
Mięso zmielić i wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokrojoną w drobną kostkę cebulą. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Tak wyrobiony farsz nakładać na kwadraty z ciasta i sklejać pierożki, i nadawać im kształt podobny do uszek. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch.
Komentarze
Prześlij komentarz