Dwukolorowy kaszak
Nowa propozycja dla tych co nie mają piekarnika lub najzwyczajniej w świecie talenty do pieczenia ciast, a zapotrzebowanie na ciasto jest. Herbatniki przekładane dwukolorową masą z kaszy manny. Fajnie wygląda i bardzo dobrze smakuje. Polecamy.
Składniki:
Masa jasna:
0,5 litr mleka
1/3 szklanki cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
3/4 szklanki kaszy manny
1/2 kostka masła lub margaryny
Masa ciemna:
0,5 litr mleka
1/3 szklanki cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
3/4 szklanki kaszy manny
1/2 kostka masła lub margaryny
1,5 łyżki kakao
Dodatkowo:
1 duże opakowanie herbatników
1 czekolada mleczna
Dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24x24 cm wyłożyć herbatnikami.
W garnku zagotować mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypywać stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły się grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć - wylać ją na warstwę herbatników, równomiernie rozprowadzić i ułożyć kolejną warstwę herbatników.
Z mleka odlać pół szklanki, do której dodać kakao i wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, dodać wymieszane kakao i pozostałe składniki wg instrukcji jak wyżej. Wylać masę na herbatniki. Wierzch ciasta przykryć warstwą herbatników. Zostawić do przestygnięcia. Wierzch polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i posypać wiórkami kokosowymi lub dowolną posypką.
Wieki tego ciasta nie jadłam - moja mama takie robiła. Smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńZatem warto wrócić do tego przepisu. Pozdrawiamy
Usuń