Migdałowe ciasto z mandarynkową nutą



Ciasto z serii zjedlibyśmy coś słodkiego a w szafkach tylko resztki różnych składników. Nawet wtedy Kulinarni dadzą radę. Trochę tego i tamtego, chwila mieszania, chwila pieczenia i ciasto gotowe. Delikatne, lekko wilgotne, pachnące mandarynką i migdałami. Do tego dobra kawa lub herbata i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. 


Składniki:


110 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g miękkiego masła
150 g cukru
3 jajka
2 łyżki soku z mandarynki
65 g mielonych migdałów
szczypta soli 


Mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając miksowania, pojedynczo dodawać jajka i sok z mandarynki. Na koniec wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do małej kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 45-55 minut do momentu, aż patyczek wbity w ciasto po wyjęciu będzie suchy. Ostudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.










Komentarze

Popularne posty