Pączki afrykańskie
Kolejne "inne" pączki na tłusty czwartek. Proste, łatwe i przyjemne. Szybko się wyrabiają, szybko skręcają i równie szybko znikają. Doskonała alternatywa dla tradycyjnych pączków i to nie tylko na tłusty czwartek.
Składniki:
500 g (4
szklanki) mąki plus trochę do podsypywania
15 g
świeżych lub 2,5 łyżeczki suszonych drożdży
3 łyżki
(około 40 g) rozpuszczonego masła
45 g (3
łyżki) cukru
1 płaska
łyżeczka soli
1 jajko
350 ml
niesłodzonego mleka
olej do
smażenia
około pół szklanki cukru + 1
cynamonu
Mleko skondensowane
delikatnie podgrzać, dodać do niego drożdże i cukier, wymieszać, odstawić w
ciepłe miejsce. W dużej misce umieść mąkę, jajko, sól i rozpuszczone masło,
dodać mleko z drożdżami, wyrobić ciasto. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i
odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść.
Podzielić ciasto na pół, potem każdą część znowu na pół i na pół, aby uzyskać 8
części. Teraz każdą część podzielić na trzy, będą to nieduże kawałki ciasta,
trochę większe od orzecha włoskiego. Minimalnie podsypując mąką utocz z każdej
kulki długi na około 30 cm wałeczek, a następnie skręcić go kilkakrotnie i zlepić
końce. Odłożyć na blachę z papierem do pieczenia. Pączki przykryć ściereczką
lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut. Do
szerokiego rondla wlać olej na 4 cm wysokości i go pogrzej do temperatury około
170-180 stopni. Smażyć po kilka pączków jednocześnie, po około 2 minuty na jedną
stronę. Zaraz po usmażeniu obtoczyć pączki w cukrze zmieszanym z cynamonem.
Komentarze
Prześlij komentarz