Gałązki na tłusty czwartek



Tłusty czwartek to oczywiście pączki, faworki i inne tego typu słodkości. Dziś dla Was kochani czytelnicy mamy nieco inne, ale również smaczne faworki w kształcie gałązek-listków. Możecie je nazwać jak chcecie,  ale z talerza znikają szybciej niż się pojawiają. 


Składniki:


350 g mąki (+ 50 g w zapasie)
100 g cukru pudru
50 g masła
2 żółtka
3 jajka
60 g śmietany 18% (ok. ¼ szklanki)
szczypta soli

oraz:
olej do smażenia
cukier puder
cukier waniliowy


Mąkę przesiać przez sito, dodać zimne masło i posiekać nożem. Żółtka i całe jajka wymieszać z cukrem pudrem i dokładnie wymieszać, połączyć z mąką i śmietaną. Starannie zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek grubości 1 cm, pokroić na prostokąty o wymiarach 2×8 cm. Każdy prostokąt ponacinać w z dłuż dłuższych boków ukośnie co 1 cm. Smażyć w gorącym oleju na złoty kolor. Osączyć na tacy wyłożonej bibułą, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.














Komentarze

Popularne posty