Kostka orzechowo-kokosowa na waflu
Ciasto z waflami ale pieczone, takie inne i niespotykane, zarówno w wykonaniu jak i w smaku. Krem też taki trochę inny bo ze zwykłą bułka kajzerką, a z kremem do ciasta to ona się raczej nie kojarzy. A całość tworzy bardzo fajne ciasto, którym można zabłysnąć wśród znajomych. Tylko pamiętać należy, że wafle musza być dobrej jakości.
Składniki:
Blaty orzechowe:
2 wafle
5 jajek
150 g cukru
150 g orzechów mielonych
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka bułki tartej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
1/2 l mleka
1/2 szkl cukru
1 bułka kajzerka
100 g wiórków kokosowych
200 g masła
Wierzch:
100 ml śmietanki 30%
100 g białej czekolady
1 wafel suchy
Blaty orzechowe: Białka ubić z cukrem, a następnie dodać żółtka. Do masy delikatnie dodać mąkę, bułkę tartą, orzechy i proszek. Masę podzielić na dwie części. Jedną część masy przelać do formy wyłożonej 1 waflem. Piec około 40 minut w 170 stopniach. Tak samo piec drugi blat z drugiego wafla i pozostałej części masy.
Krem: Bułkę kajzerkę namoczyć w połowie mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać wiórki i gotować kilka minut. Do mleka z wiórkami dodać bułkę. Całość gotować chwilę, a następnie całość zmiksować blenderem. Masę ostudzić. Ostudzoną masę połączyć z masłem w temperaturze pokojowej. Podzielić ją na dwie części.
Wierzch:
Czekoladę rozpuścić w lekko podgrzanej śmietance
Złożenie:
Blat z wafla i orzechów smarować połową masy kokosowej, przykryć drugim blatem, na który wyłożyć pozostałą część masy kokosowej. Przykryć suchym waflem, który polać polewą z białej czekolady.
Komentarze
Prześlij komentarz