Kurczak w mleku kokosowym
Potrawa al'a gulasz, potrawka ale oprócz mięsa drobiowego pełna kolorowych i smacznych warzyw. Można ją zajadać jako samodzielne danie lub z dodatkiem ulubionego ryżu. Ciekawy smak z lekko wyczuwalna nutką kokosu, nadaje daniu nieco egzotyki.
Składniki:
2
piersi z kurczaka
1
czerwona papryka
2
cebule
1
cukinia
300 g
zielonej fasolki
1
papryczka chili (opcjonalnie)
100 ml
bulionu warzywnego
400 ml
mleka kokosowego
sól
pieprz
curry
kurkuma
kolendra
olej do
smażenia
Filety z kurczaka pokroić na małe kawałki i bejcować w
marynacie z oleju i przypraw, następnie krótko podsmażyć dodać pokrojone w kawałki
warzywa, smażyć jeszcze chwile i zalać bulionem. Dodać przyprawy (w tym spora ilość
curry, aż do zabarwienia sosu). Dusić na średnim ogniu ok. 25-30 minut, 10
minut przed końcem dodać mleko kokosowe i doprawić w razie potrzeby. Podawać z ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz