Kluseczki francuskie


Jak mawiają Francja-elegancja, a tutaj okazuje się, że nie , żaby, sery, bagietki czy croissanty tylko Francuzi zajadają się kluchami... Fajnymi, mięciutkimi, pysznymi kluchami, które może nie są urodziwe, ale jakże smaczne. A dodatek śmietany i szczypiorku jest smakowym strzałem w dziesiątkę.


Składniki:

3 jajka
3 kopiaste łyżki masła
1,5 szkl. mąki
½ szkl. mleka
sól


Jajka wymieszać z mlekiem, posolić dodać 1 szklankę mąki, wymieszać dokładnie wlać roztopione masło i dać resztę mąki wszystko dokładnie połączyć. Kluseczki kłaść na osolony wrzątek dużą metalową łyżką za każdym razem moczoną w wodzie. Gotować na małym ogniu 3 minuty wyjmować łyżką cedzakową na sitko przelać zimną wodą. Doskonale smakują z gulaszem, lub polane śmietaną i posypane szczypiorkiem. 












Komentarze

Popularne posty