Cytrynowe ciastka
Doskonały pomysł na słodką, ale nie za słodką przekąskę do popołudniowej herbaty lub kawy. Ciasteczka cytrynowe dość długo pozostają chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku. Oczywiście o ile uda wam się je gdzieś schować, bo nasze to nawet do tej herbaty nie dotrwały.
Składniki:
80 g masła
300 g mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1 cytryna
2 łyżki cukru
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok z jej połowy. Jajka ubić z sokiem i cukrem, następnie dodać śmietanę, miękkie masło i ponownie ubijać. Potem dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i skórkę z cytryny. Zagnieść elastyczne ciasto i podzielić je na 3-4 części.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm nie grubiej i wykrawać niewielkie kwadraty. Na głęboką patelnię lub garnek wlać olej, tak aby warstwa oleju była wysoka na kilka mm, i usmażyć ciasteczka z obu stron na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz