Zrazy na sosie warzywnym
Jest to przepis pochodzący z zestawu egzaminacyjnego T.06 Sporządzanie potraw i napojów. Nasi starsi koledzy poradzili sobie z nim doskonale. Dlatego i my postanowiliśmy wykonać to danie. Jak na pierwszy raz wyszło całkiem nieźle.
Składniki:
150 g mięsa mielonego wieprzowego
½ jajka
20 g bułki czerstwej
30 g cebuli
100 g marchwi
50 g pietruszki
50 g selera
10 g mąki pszennej
30 g śmietany 18%
olej
bułka tarta
sól
pieprz
Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców. Rozdrobnić warzywa korzeniowe i ugotować je. Sporządzić masę z namoczonej, odciśniętej i posiekanej bułki oraz mięsa mielonego. Dodać rozdrobnioną w kostkę i podsmażona na części oleju cebulę. Wyrobić masę z jajem i doprawić do smaku (jeżeli masa mięsna jest za rzadka dodać bułkę tartą). Uformować z masy mięsnej dwa porównywalnej wielkości wałki , obtoczyć je w mące i obsmażyć na oleju. Przełożyć zrazy do rondla , podlać wodą i dusić około 20 minut.
Wywar z mięsa dodać do ugotowanych warzyw, zblendować je, zabielić śmietaną i doprawić do smaku. Pokrojone w grube plastry zrazy ułóż na sosie warzywnym.
Komentarze
Prześlij komentarz