Ciasto drożdżowe bez wyrastania

Ciasto drożdżowe, drożdżówki i inne bułeczki uwielbiamy, ale czekać aż ciasto drożdżowe wyrośnie to my jednak nie lubimy. Ten przepis wychodzi na przeciw naszym oczekiwaniom. Pyszne drożdżowe ciasto bez wyrastania, a smak niezapomniany. Szklanka mleka i nic nam więcej do szczęścia nie potrzeba. 


Składniki:

Ciasto:
500g mąki 
60 g masła
3 żółtka
szczypta soli
250ml mleka
1/4 szklanki oleju
50g świeżych drożdży
1/4 szklanki cukru 
2 duże jabłka

Kruszonka:
220g mąki 
125 zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki
ok.1/3 -1/2 szklanki cukru 


Wszystkie składniki kruszonki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto lub zrobić to ręcznie.
W misie miksera utrzeć żółtka razem z cukrem, szczyptą soli i rozkruszonymi drożdżami na puszystą, gładką masę. W rondelku umieścić masło, dodać 1/2 szklanki mleka i doprowadzić prawie do wrzenia. Zdjąć z palnika, wlać resztę mleka i olej. Do utartych żółtek wsypać mąkę, delikatnie mieszać, zalewać bardzo ciepłą masą z masła, oleju i mleka i mieszać do połączenia składników.
Gotową masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić równo na całej powierzchni. Układać obrane, pokrojone w plasterki jabłka. Całość posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. 













Komentarze

Popularne posty